Colomins estofats
Tres colomins, 125 gr. de cansalada de panxeta, o gr. de mantega, dues cullerades de farina, un got i mig de brou (caldo) o aigua, una culleradeta de sal, pebre-negre, herbes aromàtiques, cebetes blanques i un quart de quilo de xampinyons. Per acompanyar els colomins prepararem unes mandonguilles, per a les quals ens cal amanir 125 gr de molla de pa tendre, 50 grs. de sagí, una cullerada de julivert picat, corfa de llimo rallada, sal, pebre-negre i un parell d'ous.

Se li lleva la cotna a la cansalada, que, trosseja, o fregirem en la mantega dins d'una paella de bona fondària. En estar els trossets de cansalada ben fregits, el traurem i deixarem que s'escorreguen damunt d'un paper. En la mateixa paella, amb el greix es van daurant els colomins i, tot seguit, es col.loquen en una cassola.

Deixarem en la paella tan sols un poc de greix per a sofregir la farina; es va afegint el brou a poc a poc, i, després de coure uns minuts, es col.loca damunt dels colomins, i s'afigen els trossets de cansalada, la sal, el pebre i el manollet d'herbes. Ben tapada la cassola, la ficarem al bell mig del forn, per tal que vaja coent-se tot a mitjana temperatura durant mitja hora. Llavors hi posarem les cebetes i ho deixarem coure mitja hora més.

Es preparen els xampinyons a rodanxetes. També, mentre els colomins es couen al forn, prepararem les mandonguilles amb la molla de pa, la mantega, el julivert ben picat i la corfa de llimo ratllada; en farem una mena de pilota i, a poc a poc, hi anirem afegint els ous batuts, la sal i el pebre. En estar ben barrejat i sucós, en formarem deu o dote mandonguilles i les col.locarem en companyia dels xampinyons. Es deixa coure, tapat, durant vint minuts. En estar cuits els colomins, els partirem tot al llarg per col.locar-los damunt d'una plàtera calenta, i els voltarem de les mandonguilles, els xampinyons i les cebetes. La salsa l'escamparem per damunt dels colomins i la guarnirem amb julivert picat.

J. Martí Dominguez:
Els Nostres Menjars