AMANIDA DE CIURENYS I GAMBES AL PERFUM DE FARIGOLA

Ingredients:

2 kg de ceps o ciurenys tendres
1 1 de vinagre
2 1 de vi blanc sec
1/2 1 de brou de carn concentrat
150 g de sal
api
fangola
oli
pebre verd
Jngredients per a la guarmíció:
6-8 cues de gambes
ceba
all
api
farigola
Agafarem els bolets molt jovenets i molt sans i els tallarem a bocins de la mida d'una castanya. Prepararem dins d'una olla el vinagre, el vi blanc sec, el brou i la sal. Hi afegirem unes branquetes d'api i uns branquillons de farigola i ho posarem al foc. Quan bulli hi abocarem els bolets i els deixarem que coguin uns 20 mlnuts a foc viu, remenant-los espaiadament 3 o 4 vegades. Una vegada cuits s 'escorren i es deixen estesos sobre un drap de cotó perqué s'assequin i es refredin. Ja secs i freds, els posarem dins un pot de 2 1 de tanca hermètica amb oli d'oliva verge, unes quantes flors de farigola i uns grans de pebre verd. Procurarem que en tancar no hi quedi cap bombolla d 'aire perquè no es floreixi. Als pocs dies es poden comengar a menjar.

Per completar el plat hi afegirem unes cues de gambes al vapor de farigola. Es pelen 6 o 8 cues de gambes per persona i es coI-loquen, prèviament salades, en una vaporera durant uns cinc minuts. A l'aigua d'ebullició hi haurá, ceba, sal, api, i uns branquillons de farigola.
Confeccionarem el plat amb les cues tèbies i 100 gr de bolets tot just trets de la conserva col'locats damunt d'un coixí de juliana d'enciam i d'api. Ho amanirem amb el mateix oli de la conserva o amb una salsa rosa preparada amb els caps de les gambes.

Jaume Creus

Herbes a la cuina
Breu recull d'aplicacions d'herbes a la cuina, presentades per alguns dels nostres cuiners.
Barcelona, CYAN Edicions, 1988