Espinacs o bledes a la bella Napolitana

Estant els espinacs una mica cuits i escorreguts d'aigua, es saltegen en una paella amb oli i mantega, una cebeta trinxada, uns trossets de fetge de pollastre, algunes panses de Corinto, bolets, julivert, vi blanc, sal i pebre. Han de quedar una mica secs, però sucosos.

Espinacs amb anxoves i ou dur

Els espinacs una mica cuits i escorreguts d'aigua. Es salten en una paella amb oli o llard, un xic d'all i julivert picat, sal i pebre, uns filets d'anxoves nets i dessalats, unes gotes de vi clar; que quedin sequets. Serveixin-se guarnits amb rodanxes d'ou dur per sobre.

Espinacs amb puré a la Francesa

Les espinacs nets, cuits i escorreguts d'aigua, es passen per un sedàs. Després al puré d'espinacs s'hi afegeix igual volum de salsa bechamel molt espessa i acabada de fer. Amaneixi's amb un o dos rovells d'ou, sal, nou moscada i mantega, remeni's bé sobre el foc amb una cullera. Serveixi's amb una llegumbrereta o plata; es poden guarnir amb trossets d'ou dur.

Patates amb puré per acompanyament de plats

Les patates acabades de coure amb aigua i sal, se'ls escorre l'aigua passant-les pel sedàs.
Ja passades i posat el puré de patates en una cassola, es condimenta arnb una mica de llet, mantega, sal, una mica de pebre i nou moscada, remeni's bé sobre el foc amb una cullera de fusta; com és natural, ha de resultar bastant espès. S'hi pot afegir un rovell d'ou.

Pebrots, cebes i tomàquets farcits

Si són pebrots, es talla cada un per la meitat al través, buidant-se bé; si son cebes grosses, es buiden més de la meitat pel centre, I si es tracta de tomàquets es tallen una mica i se'ls treu el suc; empolsi's de sal, i es farceixen amb la mateixa combinació de la carn picada que es fa la pilota de l'olla, amb una mica menys de pa, podent barrejar el llegum que s'ha tret primerament picat i fregit una mica abans.
Una vegada farcits, es col-loquen en una llauna amb vores; ruixi's amb salsa de tomàquet clara o salsa de carns, pa ratllat, all i juiivert, oli i es couen al forn poc a poc.
De la mateixa manera poden farcis-se tomàquets, carxofes, carbassons i albergínies.

Iganasi Domènech
La teca. La veritable cuina casolana de Catalunya.
Barcelona, Edicions Març 80, 1990 (15ª edició)