Col-i-flor cuita al «graten»

La col-i-flor cuita amb aigua i sal; s'escorre, i posada en una plata de forn, cobrir-la amb una «bechamel» espessa, acabada de fer, ben amanida i formatge ratllat per damunt, mantega i oli, i gratini's al forn.

Col-i-flor saltejada de carreter

En una cassola sobre el foc es fregeixen amb oli uns alls picats, després se li tira la col-i-flor cuita i a trossos, un raget de vinagre, sal, pebre vermell i julivert picat; es salteja.

Col-i-flor a la Rosa-Maria.

Aquesta col-i-fior es menja freda; una vegada cuita amb aigua i sal. s'escorre i es posa en una plata o enciamera, etc.
Es cobreix amb la següent salsa: Es prepara una maionesa, lleugerament perfumsda amb all-i-oli; se li barreja una culleradade pasta de tomàquet , api i julivert trinxadet, pebre i una mica de vinagre o suc de llimona;debateu bé la salsa.
Tapada la col-i-flor amb la salsa, s'adorna amb tires fines de pebrot escalivat, algunes tàpares i acabar el guarnit amb trossos d'ou dur.

Col-i-flor amb salsa verda

Cuita la col-i-flor amb algua i sal, s'escorre bé i es posa en una plata, cobreixi's amb salsa verda o salsa a la vinagreta. Es pot servir freda o bé calenta.

Col-i-flor saltejada

Posada una paella sobre el foc amb oli, es fregeixen un o dos alls trinxats; de seguida se 1i tira la col-i-flor cuita i tallada a trossets, sal, una mica de pebre i salti's molt bé.

Iganasi Domènech
La teca. La veritable cuina casolana de Catalunya.
Barcelona, Edicions Març 80, 1990 (15ª edició)