Calçotada de Valls

Ingredients: Calçots o sigui: ceballots tendres (més o menys tres dotzenes per persona) de dos o tres centímetres d'espessor i d'un pam de tija des del bulb. Quatre grans d'all; unes fulletes de menta; 12 avellanes torrades i pelades; una cullerada d'excel-lent pebre vermell, i encara seria millor la polpa de dos pebrots de romesco remullats abans amb aigua calenta; 1/4 de litre d'oli fi; unes llesquetes de pa; vinagre, pebre i sal.
Els calçots es posen a sobre d'un lligat de sarment sec al qual se Ii cala foc. Després d'uns vint minuts, els calçots acabats de rostir es porten a la taula on s'els treurà la pell negra tibant per les bandes, és a dir, s'apreta una mica la part d'avall, s'estira i la part negra es deixarà anar, treient els calçots dauradets que estan a dintre.
Aleshores es fiquen a la salsa segúent (salvitjada):
Poseu al morter de marbre els alls, la menta i una mica de sal. Es piquen bé, s'afegeixen les avellanes i es torna a esmicolar; quan la pasta queda ja ben mòlta s'hi afegeix el pebre vermell o polpa dels pebres romesco, unes llesquetes de pa mullades amb bon vinagre i continueu esmicolant per tal d'aconseguir una pasta finissima; aleshores es tira poc a poc l'oli dissolent-lo fins que la salsa quedi tan fluida com per ficar-hi els calçots. Poseu al punt la sal i la pebre (si en voleu).
Els calçots acostumen a anar acompanyats per 2 filets a la planxa o bé botifarres també a la planxa, i milior les dues coses per persona.

Iganasi Domènech
La teca. La veritable cuina casolana de Catalunya.
Barcelona, Edicions Març 80, 1990 (15ª edició)