Rovellons fregits a la provençal

Estant ben nets es tallen a trossos regulars. Posi's una paella anib oli sobre el foc, amb una mica de ceba picadíssima; en començar a tornar-se rossa se 1i afegeixen els bolets, fregir-ho bé, sal, pebre, barrejant-li pa ratllat posant-hi all picat, després julivert trinxat, saltegi's bé fins que quedi ben rosset i sec, una mica de suc de llimona per sobre i a la taula.

Rovellons o llenegues a la brasa

Estant ben nets i sencers, s'amaneixen de sal i oli, es couen a la brasa amb gran cura, empolsant-los al final amb all i julivert trinxat i sempre ben untats d'oli.

Bolets al forn a la llauna

Estant ben nets i amanits de sal, es posen en una «llauna» i es cobreixen amb abundant pa ratllat, all i julivert picat, es ruixen d'oli cru i es couen al forn amb gran cura, posant-hi unes gotes de suc de llímona.
Serveixin-se tal com queden.

Bolets al forn en paper

S'escullen els bolets més tendres i petits, i un cop nets esposen sobre d'una greixonera que té el fons folrat amb una fulla de paper de barba ies ruixa per damunt amb una mica d'oli fi en cru. (Aquesta greixonera, naturalment, pot posar-se al forn.)
Es cobreix amb molts bolets petits o bolets grans tallats a trossos primis, i s'amaneixen amb sal; després es cobreixen amb una abundant capa de molla de pa ratllat, en què abans s'hi haurà barrejat all i julivert molt trinxat, una mica abundant, i també una mica de pebre blanc en pols.
Coberts els bolets amb aquest pa preparat, es ruixen per sobre amb olí cru ben repartit, ni molt ni poc, i mitja hora abans de portar-los a taula, estant el forn fort, es couen.
Quan queden ben gratinats i cuits, es serveixen amb la matelxa greixonera en la qual s'hi han cuit, ruixant-los abans amb algunes gotes de suc de llimona.

Bolets a la Bordelesa

Aquests bolets es preparen de la mateixa manera que els de la recepta anterior, però una mica més carregats d'all (poden fer-se sense all pel qui no 1i agradi), i es preparen, deu minuts abans de servir-los, de la manera següent:
Es posa sobre foc viu una paella amb una quantitat discreta d'oli fi, se 1i tiren seguidament els bolets sencers o millor tallats a trossos. Saltegin-se vivament, amanits amb sal i empolsats amb una mica de pebre.
Tan aviat com comencin a colorar-se una mica s'afegeix l'all trinxat, s'empolsen amb el pa ratllat una mica abundant, es saltegen bé, i quan quedi el pa ben fregit, encara que no massa, es ruixen amb suc de llimona i es posen en una plata per a enviar-los a la taula.

Patates i bolets ballonesta

Heus ací una altra recepta de l'esplèndida cuina catalana, recepta familiar que, feta en la temporada dels bolets i especiaiment amb uns bolets molt populars i d'un gust exquisit anomenats «fredolics», pot constituir un gran primer plat per a dinar o per a sopar.
Es couen patates amb abundàncla, és a dir, calculant les racions com si es tractés d'unes senzilles patates guisades, o poc menys, comptant que s'han d'afegir-hi els bolets amb aigua i sal; quan estiguin cuites s'escorren i matxuquen bé, afegint-hi una poca quantitat del mateix brou.
Tot seguit ens posarem a guisar els bolets, que ja estaran netejats i tallats a bocins i en quantitat abundant.
Posarem una paella al foc amb llard (també pot fer-se amb oli), s'hi tiren trossets de cansalada en regular quantitat, quan estigui ben fregida s'hi tiren un o dos alls trinxats i fregits abans, després els bolets tallats a bocinets o sencers si són petits, sacsejant-los fins que comencin a daurar-se: en aquest punt és quan s'hi barregen les patates aixafades acabades de coure, i que siguin espesses. En resum, es segueix refregint bé tot el conjunt fins que quedi en forma de truita, rodona i plana per ambdós costats, tirant-hi unes gotes d'oli perqué quedi ben daurada, es posen en una plata i es serveixen acabades de coure.

Iganasi Domènech
La teca. La veritable cuina casolana de Catalunya.
Barcelona, Edicions Març 80, 1990 (15ª edició)